We helpen iedereen het beste uit zichzelf te halen. Onze ambitie is dat vakmensen binnen de mobiliteitsbranche zich blijven ontwikkelen. We ontwikkelen en geven hoogwaardige trainingen en opleidingen. Daarbij hebben we altijd een zo hoog mogelijk leereffect en rendement voor ogen, voor alle betrokkenen.
We werken hiervoor samen met onze strategische partners, BOVAG, RAI Vereniging, OOMT, de MBO Raad, onze klanten en opdrachtgevers. Samen zetten wij ons in voor een hechte aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven en een toekomstbestendige branche. Daarom hebben scholen, leermeesters en leerlingen in de leerbedrijven een speciale plek in het hart van ons bedrijf.
Voor een toekomstbestendige branche werken we ook samen met klanten en opdrachtgevers aan kennis over relevante ontwikkelingen en trends in de sector.
Stichting VAM is in 1948 door de BOVAG opgericht als antwoord op de grote vraag naar ondernemende, gekwalificeerde vakmensen. In 1968 wordt de Stichting Beroepsopleiding BeVAM opgericht, die zich specifiek richt op leerlingen uit het leerlingwezen. De activiteiten van beide stichtingen vertonen dermate veel overlap dat in 1990 besloten wordt samen verder te gaan onder de naam Innovam.
Innovam helpt iedereen in de mobiliteitsbranche om het beste uit zichzelf en het bedrijf te halen. We willen een leven lang leren, ontwikkelen, groeien en meebewegen in een veranderende wereld zo goed mogelijk ondersteunen en valideren voor de praktijkgerichte vakmensen in de mobiliteitsbranche. We doen dit door het ontwikkelen en aanbieden van praktijkgerichte trainingen en opleidingen. Hierin willen we voor onze klant het leereffect vergroten en daarbij het rendement voor opleiden, leren, valideren en ontwikkelen verhogen.
Onze kernwaarden zijn:
OPEN (boven het woord open, vlak voor icoon)
Omdat we luisteren naar onze klanten en elkaar, durven te delen wat we leren en open staan voor mogelijkheden.
NIEUWSGIERIG (boven het woord nieuwsgierig, vlak voor icoon)
Omdat we willen weten wat de vakmensen beweegt, wat ze doormaken, wat hun vragen zijn.
VERANTWOORDELIJK (boven het woord verantwoordelijk, vlak voor icoon)
Omdat het onze missie is om onze klanten – en eigenlijk de hele mobiliteitsbranche – vooruit te helpen. Daar staan we voor en daar bestaan we voor.
Factsheet
Ieder kind in Nederland zou dezelfde kans moeten krijgen op een succesvol, bevredigend werkend leven. De realiteit is echter anders: wie geboren wordt in een wijk met veel sociaaleconomische achterstand, loopt bij het betreden van de arbeidsmarkt drie straatlengtes achter. JINC doet daar iets aan. Om dat te bereiken, helpen ze kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 47.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien. Wil je meer weten over wat JINC allemaal doet, kijk dan op hun website: JINC.
Hierbij worden kinderen van de basisschool en het vmbo naar bedrijven gestuurd voor een korte, krachtige kennismaking met een aantal beroepen. Daarbij steken ze de handen uit de mouwen: ze doen een ochtend lang echt ervaring op. Bij Innovam leren de leerlingen het vak autotechniek.
Veel jongeren missen iemand in hun omgeving die hun vertelt wat de sociale codes zijn op de werkvloer. Ze weten dus niet hoe ze zich moeten voorbereiden op een sollicitatiegesprek, dat hun mobiel uit hoort te staan en ze rechtop moeten zitten.
Bij Innovam gaat een HR Adviseur naar de school toe om de leerlingen uitleg te geven over hoe een CV en een sollicitatiebrief/motivatiebrief eruit hoort te zien en waar je rekening mee dient te houden, zoals spreek iemand aan die ouder is dan jou met u en let op je kledingvoorschriften.
Een jongere wordt gekoppeld aan iemand uit het bedrijfsleven, die weet waar hij over praat en die als inspiratiebron kan dienen. Deze coach probeert uit te vinden waar een leerling goed in is en begeleidt hem of haar richting een succesvolle aanmelding bij een vervolgopleiding. Een HR Adviseur van Innovam gaat naar een school die is aangesloten bij JINC en krijgt 4 leerlingen die hij/zij een aantal bijeenkomsten begeleidt bij het vinden van een goede vervolgopleiding.
Bestuur
Het bestuur van Innovam ziet toe op het beleid en de realisatie van de afgesproken doelstellingen. Ten behoeve van het bestuur en de externe verantwoording wordt voor VAM een jaarrekening en jaarverslag opgemaakt.
Directie
College
Raad van Commissarissen
Onze directie